Cookies management by TermsFeed Generator

Blog

Kategórie
 
 
 
 
 
 
Doplnky výživy a ich význam

Autor: Veronika Feňáková    Dátum: 12.7.2021     Čítanie na: 5 min. proteín

Samotný vznik výživových doplnkov ako ich poznáme dnes bol podnietený mnohopočetnými zisteniami, že za posledné desaťročia v potravinách prudko poklesol obsah nutričných látok, ktoré sú pre človeka dôležité. Je všeobecne známe, že organizmus človeka, ktorý aktívne športuje, potrebuje vhodne dopĺňať vitamíny a pomocné látky v oveľa väčšom množstve ako organizmus bežného človeka - nešportovca. Práve preto sú doplnky výživy (suplementy) jedným z najdôležitejších faktorov tréningu kulturistov a športovcov, ktorí majú zvýšený nápor na svoj organizmus. Treba si uvedomiť fakt, že ak by ste mali aj perfektne zostavený tréning na mieru, ale vaša výživa so suplementáciou by zaostávali, pokroky by boli značne limitované.

 
Zlaté rady pre začiatočníkov

 

Autor: Veronika Feňáková    Dátum: 10.7.2021   Čítanie na: 7 min. 

Každý, kto chce začať s cvičením alebo športovaním a očakáva od toho určité výsledky, by mal prísť do posilňovne alebo na športovisko obohatený minimálne o základné vedomosti a poznatky. V prvom rade - je skvelé mať vysoké ciele, neočakávajte však ich splnenie v priebehu pár týždňov, budete sklamaní. Hneď na začiatok je najideálnejšie nastaviť si pozitívne myslenie a vnímať tréningy ako niečo obohacujúce, čo robíte pre vaše telo, zdravie a psychickú pohodu. Cestu k veľkému cieľu si “rozkúskujte” na viac malých cieľov, aby ste vnímali posun a zlepšovanie sa. Nepreceňujte svoje sily, ciele je potrebné si stanoviť reálne vzhľadom k okolnostiam a možnostiam, aby vás ich postupné plnenie motivovalo a nie naopak.
 

 
Bielkoviny naše každodenné

 

Autor: Veronika Feňáková    Dátum: 5.7.2021     Čítanie na: 6 min. 

Dnes už hádam každý, kto sa trochu zaujíma o fitness, kulturistiku, vykonáva nejaký šport alebo sa snaží žiť zdravým životným štýlom vie, že bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou pri budovaní svalov, buniek, tkanív, orgánov, kostí, šliach či väzív. Napomáhajú regenerácii po tréningoch, uchovávajú svalové tkanivá počas diéty, pomáhajú nám nabrať viac svalovej hmoty a zároveň najviac zasýtia spomedzi všetkých makronutrientov. Optimálny denný príjem bielkovín záleží od jednotlivca a od jeho fyzického výkonu, preto sa nedá všeobecne určiť, koľko bielkovín denne je dostačujúcich. Naša bielkovinová potreba závisí od viacerých faktorov ako je vek, veľkosť tela či úroveň aktivity. Napriek tomu existujú štandardné normy, ktoré nám pomôžu v orientácií.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia